Pořád mi vrtá hlavou, jestli náš volební systém je správný. Nejde mi teď o přepočty hlasů, ale o princip.


To hlavní je - proč všichni máme právo volit poslance a senátory, kteří rozhodují o nám relativně vzdálených věcech, kterým nerozumíme? Uživatelé počítače také nerozhodují o tom, kdo bude dodávat materiál na harddisk v notebooku, který si za 4 roky koupí. Kdo nám bude vládnout je tak z drtivé většiny jen otázka marketingu politických stran.

Jak by to tedy podle mě mělo smysl?

Člověk by měl mít právo volit jen své zastupitele v komunálních volbách - tedy tam, kam je schopen dohlédnout, kde je schopen osobně poznat lidi, které volí. Zastupitelé by volili krajské politiky, a ti by volili celostátní politiky. Aneb zastupitelé vědí co potřebuje jejich obec po kraji, krajští politici vidí, co potřebují od státu... Tajné by byly jen volby první, aby občané věděli, koho zvolili i ve vyšších politických patrech.

Samozřejmě toto řešení předpokládá, že si zastupitelé zvolí svého starostu, krajští politici hejtmana a celostátní politici vládu a prezidenta. Neumím si představit, že bude silné vedení, pokud lídrem bude někdo, kdo nebude mít většinovou oporu.

Asi mi něco uniká...

... a budu rád, když mi vysvětlíte v čem je současný systém lepší a proč tolik lidí chce přímou volbu prezidenta a nejlíp i hejtmanů a starostů?