Reakce na blog Terre-eau: Vize jak z krize

Dost jsem váhal zda na tento blogový příspěvek reagovat, neb jsem se zařekl, že do toho lidem, kteří signály.cz táhnou dál nebudu kecat (pokusil jsem se o to pouze jednou a dostal jsem po zásluze odpovídající reakci). Byl jsem o to ale požádán. Tak zkusím na to tedy jít alespoň trochu jinak neb mám hlubokou úctu k práci, která se tu za poslední roky odvedla a s pohledem na statistiky návštěvnosti jsou signály.cz stále zřejmě nejnavštěvovanější křesťanský web v ČR a řekl bych, že se návštěvnost s 2. v pořadí bude lišit řádově a stále nechci porušit to, že jim do toho budu kecat. Rovnou tak avizuju, že nebudu nijak reagovat, potvrzovat ani polemizovat s identifikovanými problémy, jejich důvody a návrhy řešení, přetože si cením jakou si s tím Monika dala práci.

Před 10 lety, kdy se v podobnou noční hodinu jako píši příspěvěk teď a bylo to též na podzim tvořila pod mými prsty vize signály.cz jako komunitního webu, mi bylo 20. Rozuměl jsem docela dobře věcem, které se na internetu používaly a byly oblíbené u mých vrstevníků, pro které jsem signály.cz vymýšlel na základě myšlenky Jirky Krále (ne, není to ten aktuálně veleslavný Youtuber), že by se z nich mohl stát komunitní web.

Tehdy to byly blogy, tehdejší komunitní weby (od té doby téměř nepoznamenané můžete stále navštívit tu www.libimseti.cz), nejrůznější diskuzní servery. Hromadné sdílení fotek bylo v zárodcích a sdílení fotek z akcí probíhalo nejčastěji přes posílání CD pokud vůbec. Mladí z míst, kde nebylo ani 5,5 stejně starých věřících těžko hledali spojení s věřícími vrstevníky. Tehdejší signály.cz měly pár vyvěšených akcí a byl neustálý problém "dokopat" organizátory k tomu, aby je tam věšely. Programování webových stránek bylo in, bavilo nás to a dennodenně jsme se tím sami rozvíjeli. Tehdejší weby nebyly nijak složité, což byla dvojí výhoda. Lidi nebyli zvyklí na příliš velký komfort a zároveň bylo možné v pár lidech dobrovolnicky vytvořit důstojný systém.

Bylo jasno o cílové skupině signálů (dané i tím, že od začátku vznikaly jako projekt pod Sekcí pro mládež) a signály.cz reagovaly na potřeby této cílové skupiny (z nějakého důvodu to bylo psaní blogů, sdílení fotek z akcí, diskutování, sledování co se kde děje za akci...). Nabídli tak mladým křesťanům to co jim v tu chvíli ještě nikdo tak nenabízel takhle pohromadě přímo pro ně (nicméně signály.cz nebyly ani tehdá nic originálního - jejich součásti byly inspirované službami jiných webů - namátkou právě zmiňované libimseti.cz, blog.cz, rajce.net...). Díky tomu to začali používat a než přišly služby, které jim to nahradily, tak byly signály.cz in. Přilákaly i mnoho dalších i mimo cílovou skupinu. Výrazně se prolínaly s existující realitou a jako vedlejší efekt v ní vytvářely něco, co by bez nich nevzniklo. Nicméně to bylo před 10 lety, od té doby se změnily potřeby současných mládežníků a změnilo se to co nabízí web (a ne, už to není ani ten facebook, co by byl mezi nimi in) a svět obecně. To uvádím proto, kdyby měl někdo chuť se vracet k tomu, co bylo před 10 lety.