V roce 2002 jsem se podíval na stránky tehdy chystaného setkání mládeže. Do dneška si pamatuju to šedé pozadí se čtyřmi nefunkčními červenými odkazy a řekl si, že bych to zvládnul líp: no nebylo to furt nic extra, ale na rok 2002 a 15letého HejTiho myslím dobrý a hlavně jsem se naučil "dělat ty webové stránky".

Když setkání pomalu končilo, přišel jsem na signály.cz, kde fungovala nástěnka akcí, kde ale u všech akcí bylo zapsané blbé datum, aby se akce zobrazovala výš (byly řazené podle data a všem se nelíbilo, že zrovna ta jejich akce je až na druhé stránce...). Řekl jsem si, že bych to dokázal udělat líp. No návštěvnost se zvedla ale nebyla to žádná hitparáda a neměl jsem žádný extra nápad jak popotáhnout signály.cz o level výš, tak jsem se jim postupně přestával věnovat i díky sílícím možnostem programovat za peníze, což byl příjemný bonus k tomu, že jsem se dostal k jiným zajímavým projetkům, firmám a lidem, kteří mě posouvali dál.

Na konci roku 2006 mě nadchla myšlenka se kterou přišel Jiří Král, že by se ze signály.cz mohl udělat komunitní web a mě to nadchlo tak, že jsem za velice krátkou dobu ukončil veškeré moje ostatní aktivity a začal se věnovat realizaci tohoto nápadu. Dodnes si vzpomínám na diskuze s Radkem Svobodou nad datovým modelem a zajištěním serverů, jak nám Martin Hrdlička zprovoznil SVN, které jsem do té doby znal spíš jen teoreticky, o tom jak Washo Vaclav Juchelka mluvil o jakémsi frameworku Nette, který ještě v té době nikdo moc neznal a tak jsme to radši začali psát v čistém php. Na spolupráci s Marianem Brcháněm, který navrhoval libimseti.cz za času jeho velké slávy s myšlenkou "grafika nesmí uživateli komunitního webu především překážet". Na příchod Ondřeje Války, který mi rostl před očima až se z něj stal respektovaný UX designer. Na neuvěřitelnou náhodu, když jsem potkal Honzu Tvrdíka, který byl zásadní pro začátek prací na nové verzi signály.cz na Nette a pro to, abysme začli používat GIT. Na školení od Davida Grudla pro celý vývojářský tým. Na nasazení spousty programátorů, kteří viděli, že dělat signály.cz má smysl a objevili se vždy v pravý čas, kdy to bylo potřeba - jako třeba Jan Škrášek, díky kterému se signály.cz poslední dva roky vůbec po technické stránce nějak vyvíjejí a vůbec se posunuly zase o úroveň výš.

Zvlášť stávající verze signály.cz je něco, co bych se nebál nabídnout klientům naší firmy Proof & Reason, kde teď pracuji a která dělala např. www.karlovyvary.cz. Naučil jsem se na ní spoustu věcí já i další programátoři, kteří díky tomu posunuli na vyšší level v programování a teď se programováním živí, i když vystudovali něco jiného.

A teď bych vás měl vyzvat ať všichni honem začnete programovat signály.cz, že se hodně naučíte. Nezačínejte. Budeto pro vás ztráta času, pokud v tom nebude vidět smysl a byla by to pro vás 101. dobrovolnická aktivita. Nehrňte se do toho pokud čekáte, že vás někdo povede za ruku - musíte sami chtít a sami mít touhu. Prakticky všichni výše uvedení k signálům přišli s tím, že je to pro ně výzva vyzkoušet si něco nového nebo protože chtěli udělat něco pro druhé, viděli svoje místo a čím mohou pomoct, co by chtěli změnit. A potom tomu obětovali desítky, stovky a někteří i tisíce hodin času. Ty se nenajdou pokud vážně nechcete. Na druhou stranu ne všichni do toho šli od začátku s tím, že tomu budou věnovat tolik času - někteří tomu věnovali třeba intenzivní dva týdny a byl to velký přínos. Ne všichni tam šli s bůhvíjakýma znalostma programování.

Ano, je to reakce na článek https://vyvoj.signaly.cz/1304/hori-hledame-nove-vyvojare-signaly a přeji vše dobré týmu, který se o signály.cz stará, nejen vývoji. Signály.cz vykazují makrostatistické parametry vývoje úspěšné služby! Všechna čest, ať Vám Pán stále žehná!