Tenhle zápisek je spíše pro ty z vás, kteří se chystají na podobný let, aby věděli do čeho jdou.


 

někde nad Polskem, 20.54 (SELČ)

Jak jsem dopsal minulý příspěvek, tak jsem jako předposlední nastoupil do letadla, kde nás uvítaly sličné korejky. Na sedadle jsme měli přichystaný polštářek, tenkou deku, třetinku vody, blicí pytlík a další takové ty "blbosti", které jsou v každém letadle.

Úspěšně jsme se odlepili od země. Vypadalo to teda chvíli jako kdyby se to letadlo mělo zlomit, ale vydrželo. Je kvalitní;-)

Na obrazovce jsme mohli sledovat rychlost, směr a výšku letadla. Pokud nám teda zrovna letušky něco neservírovaly. A že toho ale bylo. Jako první jsme dostali balíček "For your comfort" - naschval jestli uhádnete všechno co v něm bylo:




Maj to vychytaný - sáček ve kterým to všechno je se dá zavěsit na přibalenou šňůrku, abyste si jí při cestě na taoletu mohli pověsit na krk.

Hygienu doplnil suchý ručník (takový navlhčený ubrousek na utřetí oleptaných rukou), ale pokud nejste líní, můžete si ruce umýt na záchodě;-)

Pomocí sluchátek můžete poslouchat na programu
0, ticho
1, zvuk ke korejské televizi (takže česko-korejské slovníčky s sebou!)
2, to samé
3, úplně to samé ticho jako na 0
4, vážnou hudbu
5, vážnou hudbu (jinou než na 4)
6, zřejmě to je nějaký POP
7, nějaký jiný POP, ROCK apod.
8, instrumentální hudba
9, to vypadalo jako nějaký RAP, ale ruku do ohně za to nedám, protože se v tom nevyznám
10, nějaký slaďáky
11, tak tohle jsem fakt neidentifikoval - asi nějakej asijskej POP - POSLECHNĚTE SI
12, opera
13, asi korejská opera
14, POP zpíváný korejsky
15, další POP
16, zase jinej POP
17, spíš asi nějakej ROCK
18, anglické vyprávění prokládané hudbou
19, instrumentální hudba


Jo jestli je to nějaký fyzik - jak moc jsme se sekli, že z výšky 10km bysme volným pádem padali něco málo přes 3minuty než bysme se rozpleskli o zem?

někde nad Evropou, 21.20 (SELČ)

A máme tu večeři. Moc jsme nerozuměli co nám to vlastně servírujou, tak jsme si ze dvou jídel vybrali ukázáním


1. bylo nějaké korejské jídlo





Kečup byl pěkně ostrej. Myslím, že kdo nemá problémy se zažíváním a má trochu odvahy, vyplatí se vyzkoušet.

2. klasické evropské jídlo


Dokonce i víno, kávu či čaj s citrónem jsme si mohli dát (kdo rádi sladíte vemte si více cukru, neb jeden je fakt strašně málo;-). Pivo mají, ale servírka si asi myslela, že se jen ptáme jestli ho mají, ne že ho chceme přinést. Sladkej vzduch (=zákusek) byl taky dobrej.

Jo a po večeři nám ochotně letuška zjistila i kolik stupňů je venku. -50°C, takže kdybyste vyskočili z letadla, tak byste sice padali něco málo přes tři minuty, ale dřív byste zmrzli. Vašek teda tvrdí že byste to vydrželi. No ale tím jsem chtěl říct, že personál je ochotný a zodpoví vám všechny vaše otázky;-)

Jo a sedátka mají uši;-) Snad brzy ve fotogalerii;-)

Když se nudíte, můžete si zacvičit spolu s třemi herci na obrazovce. A podíváme se jednou doleva, doprava. Bradu se snažíme tisknout co nejvíc k tělu a projedeme od pravého ramene k levému...

A ať jen nechválíme, seděli jsme vedle uvolněného vnitřního okýnka a dělalo to rambajs. Naštěstí se nám ho podařilo utěsnit papírem, tak už tolik nedrnčelo. Někomu by možná chyběly špunty do uší, neb holt v letadle je prostě docela rambajs. Zejména teda od samotného letadla, ale když letíte s pár malýma dětma, ty ho spolehlivě dokážou přehlušit.

Ještě jedna praktická rada - el. zásuvku najdete mezi sedadlama - koukejte po zeleným světýlku;-)

někde nad Asii, 10:50 (GMT+7) = 4:50 (SELČ)

Tak jsme po snídani. Na výběr byla opět korejská specialita


a evropská klasika.


Inu zkusil jsem korejskou snídani a moc mi nesedla (btw. obsah zeleného pytlíku, co vypadá jako čaj (a podle popisu to byl evidentně rozsypaný čaj ﺾﮙﮂﮀﭞﮛ) se sype do teplé bílé hmoty). Přiznám se, že jsem té bílé hmoty s neidentifikovatelnou chutí snědl jen čtyři lžičky a radši se pustil do trochy ovoce, které k tomu bylo. Byl jsem rád, že jsem bábovku od mamky nesnědl už v pondělí. Chutnala teď ještě líp a Vaškovi, kterej si dal taky korejskou snídani, šmakovala též. Díky, mami!

Následovala obhlídka WC. Inu WC:-) Asi víte, co se v něm dá dělat. Nevzpomínám si, jestli už jsem byl na podtlakovém záchodu. Pokud jste na něm nebyli, doporučuju sledovat splachování, resp. vycucávání;-) Překvapila mě přítomnost pleťového mléka a voňavky (řekl bych že dámské;-). Vězte, že klíčové slovo na záchodě je PUSH. Když chcete spláchnout, zmáčknete něco vedle záchoda, co by mě asi jinak nenapadlo zmáčknout. Když chcete vyhodit papírový ručník, výko od zabudovaného odpaďáku zase nese označení PUSH. ;-)

Vašek jako první vyzkoušel zubní kartáček s pastou.

Ehm, samozřejmě, že na záchodě. Pasta chuťově nic moc.

Jinak piloti řídí dobře, občas to drncá jako na výhybkách, občas se propadneme, ale dobrý. Měli jsme prolítat turbulencema, ale nic moc. Zajímalo by mě co by se stalo s tou snídaní, kdyby to házelo víc.

Ráno jsem zaspal, když letušky rozdávaly malé ručníčky namočené do horké vody na otření očí.

Výhled momentálně nic moc - mlíko.

Soul, 15:26 (GMT+8) = 8:26 (SELČ)

Přistání proběhlo hladce. Nechali jsme jim vzkaz, že mají rozbité okénko. V letadle byl neskutečnej bordel. Vyfotili jsme se s letuškama, podívali do kokpitu a začali objevovat jedno z největších světových letišť.

Jali jsme se hledat praying room. Nejdřív nás poslali do čtvrtého patra, potom na druhý terminál (kam ale nemáme přístup), potom do boxů, kde se přebalujou mimina a nakonec nám řekli, že tu žádný praying room není. Tak jsme alespoň našli free wifi - je u gate 24, kde právě teď sedíme. Zpět k duchovnu - ke sloužení mše by se možná dal využít prostor u gate 25, která je docela izolovaná a tichá.



Zkusil jsem zjistit jak je to tu s možností placení různýma měnama: Eurama někde platit jde, někde ne. Spíš tu jde platit americkýma dolarama. Australskýma vůbec. Někde ještě jde platit japonskou měnou.

A co je pro mě velkým překvapením, že tu není signál mobilních operátorů.

Zatím se loučím, děkuju všem, kteří nás provázejí v modlitbě.