Už když jsem psal minulý článek, napadlo mě, že bych měl vysvětlit co myslím tím, že bych vám přál, abyste dělali jenom to co opravdu chcete.


Nechce se mi

(Vytvořeno za 2minuty online bez registrace na http://www.wordle.net, doporučuju!)

Vašek Plíhal napsal do komentářů: "... A hlavně se mi obvykle nechce nic (proto mi asi příjde Tvůj pohled jako ze zcela jiného světa a upozorňuji, že v mém světě je potenciálně značně nebezbečný)..."

A to je přesně to co bych měl vysvětlit. Tím "Co opravdu chcete." jsem myslel, že to skutečně v jádru srdce chcete. Já se chci učit na tu zkoušku, protože ji chci udělat, protože chci dodělat tenhle semestr a chci dostudovat tuhle vysokou školu a chci to umět pro to až to v životě jednou budu chtít využít.

Nechce se mi

Nevím jak vy, ale já to tak opravdu často mám, že chci, ale nechce se mi, protože bych holt musel dělat něco nepříjemnýho (sedět za stolem a číst špatně udělané studijní materiály) nebo něco ne úplně příjemného (třeba vstát o té půl jedenácté z postele ;o).

Myslím, že tohle "nechce se mi" dokonale znáte a pokud ne, tak je pro vás tenhle článek stejně ztrátou času (nicméně byl bych vám moc vděčný, kdybyste mi napsali, protože se nepamatuju, že bych se na tohle téma bavil s někým, kdo tohle "Nechce se mi" osobně nezná), tak přejdu k tomu "nechci".

Nechci

A co když teda opravdu "Nechci"? To už je krapet složitější a kdybyste mi pomohli mi se s tím v komentářích poprat, tak by to bylo fajn. Přemýšlím totiž nad tím, že člověk občas udělá něco co opravdu nechtěl. Třeba kvůli tomu, že by měl, nebo ho k tomu něco donutí a tak musí... A nakonec zjistí, že to vlastně udělat chtěl, jenom nevěděl, že cesta vedla zrovna tímhle nechtěným směrem. Jenže jak to rozpoznat? Má člověk teda přecijenom občas dělat něco co nechce? Něco co cítí, že by měl?

Proč vlastně něco člověk nechce? Někdy to je určitě kvůli tomu, že si myslí, že to není dobré pro něj nebo pro ostatní. Někdy já nechci něco protože jsem tlačený do něčeho co mi není příjemné nebo mi není příjemné to jak jsem do toho tlačen... Ale to nebude všechno. Proč něco nechcete vy?