Když se mluvilo o WYD v Madridu, častěji jsem vzpomínal na ty v Kolíně nad Rýnem než v Sydney. Jeden z důvodů může být, že jsem se tam potkával na vrátnici českého centra s klukem, který přemýšlel jak by mohl církvi přinést něco, když mu tolik dala... a přišel s tím, že by se signály.cz mohly stát komunitním webem.


Mnozí z uživatelů ho neznají, jmenuje se Jirka Král a na signály.cz má nick kralik. Bez něj by teď signály.cz byly asi dál obyčejným magazínem a nástěnkou akcí, které by téměř nikdo neznal.

Na WYD byl jako obyčejný dobrovolník v českém centru a většinu setkání trávil tak, že ho hlídal na vrátnici. Přesto mu setkání dalo tolik, že uvažoval, jak to alespoň trochu církvi "vrátit", čím jí může být prospěšný. Zajímal se o web a viděl, že budoucnost je v komunitních webech. Teď to vypadá, jako že to bylo triviální, ale jak obyčejný mladý věřící člověk může udělat takovou velkou věc jako komunitní web pro křesťany v celé ČR? Bylo mu jasné, že to nemůže udělat jen tak sám, naprogramovat a spustit. Tak zkusil kontaktovat Sekci pro mládež ČBK a ta jeho nápad přivítala a přes nějaká nedorozumění se začal projekt komunitního webu signály.cz připravovat.

Zpětně si uvědomuju, že podobně jsem se dostal k Sekci pro mládež ČBK já v roce 2002, když jsem napsal, že bych jim udělal lepší stránky k celostátnímu setkání, které bylo na stejném místě jako bude to příští - ve Žďáře. Taky jsem dostal po nějakém čase důvěru... i když mi tenkrát bylo teprve 15 let. Co je ale nutný podotknout nebyla to jen důvěra ze strany Sekce pro mládež, ale taky moje odhodlání sloužit i když jsem narážel na různé překážky, lidi kritizovali mojí práci a občas z lidskýho pohledu nebyl prakticky žádný důvod tomu obětovat tolik času... Nicméně nutno taky dodat, že ta tzv. "oběť" se mi asi 1000x vrátila i když mě to na začátku vůbec nenapadlo, že se mi může takhle vrátit a zrovna takovou formou.

Jo, přiznávám, je to trochu prvoplánovité, ale zkrátka jsem chtěl podnítit, abyste se zamysleli nad tím, jestli církvi nemůžete něco dát. Nemusí to být zrovna další revoluce na signály.cz (i když jsem přesvědčenej, že někdo z těch tří tisíc čechů co byli v Madridě by mohl s něčem výborným přijít, realizovat to a příští rok to na CSM ve Žďáře spustit), ale stačí někde přiložit ruku k dílu - například při přípravách setkání ve Žďáře, samozřejmě na signály.cz, ale nezapomeňte zvážit vlastní farnost, spolužáky ve třídě (viz např. http://biblickyimpulz.cz/) apod. Jen slepý a ten kdo nechce nevidí možnosti jak pomoci. U toho slepého si tím teda nejsem tak jistý. A že byste rádi, ale že to prostě nejde? To jsou kecy!

HejTi, bývalý koordinátor signály.cz
PS: Ano, moje služba na signály.cz nebyla dokonalá, ale snažil jsem se...