Tenhle příspěvek se měl původně jmenovat jen prostě "Doprava", mohl by mít ale i název: "ČD a doprava v ČR jsou levné", nebo "Konec teplých večeří". Nadpis "O 2x píchlém kole za jedno dopoledne" už mi sebrala částí svého článku Kateřina.


"Cyklostezky všude"

To byl jeden z mých prvních postřehů už na cestě z nádraží v den kdy jsme přijeli a jeli v průtrži pár kilometrů na kole do našeho přechodného bydliště. Byl jsem nadšený. Po dvou týdnech ježdění na kole jsem nadšený pořád, ale má to svoje muchy. Jednak je poznat, že cyklostezky jsou tu docela dlouho a tak jsem vděčný za odpružení předního kola. Nicméně i přes tu dobu si ještě někteří nestačili zvyknout, že ta červená část chodníku je cyklostezka. Chápu ještě lidi, kteří po ní nevědomky jdou (zvlášť když ještě k tomu není ve standardním červeném provedení a je jen vyznačená pruhy, kde je jen každých 5 metrů obrázek cyklisty), ale když se na mě někdo oboří: "Das da ist kein Radweg." tak je to docela úsměvné.

Drahá městská hromadná doprava... relativně

HVV Logo

Přesto mě ježdění na kole do práce baví a navíc je to v mém případě (5,5km) rychlejší, i když mi tam jezdí přímá linka místního U-bahnu a na zastávky to nemám daleko. Baví mě o to víc, že mi to šetří nemalé peníze. Měsíční šalinkarta tu pro mojí trasu (pro představu cca jako v Brně z Komína do centra) vyjde beze slev na 60€. Když bych byl student a předplatil si to na rok, bylo by to o 25€ levnější. Nutno navíc podotknout, že kdybych se chtěl vrtnout jen trochu mimo trasu (třeba v Brně do Bystrce), musel bych si stejně koupit lístek nebo koupit o 20€ dražší šalinkartu. Nejlevnější jízdenka tu stojí 1,30€ a svezete se na ní 2 zastávky (cca 1,5km), běžně ale spíš zaplatíte 1,80€ či 2,80€ a tak se vám už od dvou jízd vyplatí celodenní jízdenka (pokud můžete oželet ježdění ve špičce mezi 6.00-9.00 a 16.00-18.00), ta už tak strašně drahá není - 5,50. Navíc na ní můžete vzít s sebou až 3 děti do 15 let. Co se kvality týče, tak bych neřekl, že je to tu nějak zásadně lepší.

O vlacích raději nemluvě, udělali jsme si večerní výlet 50km, který nás vyšel na 400,- Kč a to jen díky tomu, že jsme si nezvládli v automatu koupit jízdenku tam a průvodčí nám to odpustil a tak to byla jen cena za jednu cestu. A to jsme jeli příměstským osobákem, IC, které tam taky jezdí by vyšlo ještě 2x dráž...

Nicméně nutno podotknout, že je to relativně drahé k cenám českým, což se samozřejmě nedá úplně jednoduše srovnávat, když němci vydělávají v přepočtu více, ale i z jejich pohledu pro ně doprava není úplně levná.

Sportekm ku zdraví a...

Abych se dostal k tomu, proč jsem zvolil takový titulek... Pohyb mi asi neškodí. Jestli mi nějak zásadně škodí to, že většinu cesty jedu podél 6proudé silnice a několik podobných křižuju, to nevím, ale co zdraví škodí určitě jsou nevšímaví či neohleduplní řidiči/cyklisti/chodci. Chvilku mě zaujaly lístečky podél cyklostezky a hned jsem se málem srazil s protijedoucí cyklistkou, kterou zaujalo totéž. (Neměla teda na mé straně moc co dělat, protože se tu má jezdit po cyklostezce po pravé straně silnice a jen výjimečně jsou tu cykloobousměrky, ale z vlastní krátké zkušenosti vím, že to úplně striktně dodržovat moc nejde.) Několikrát jsem málem dostal přes hubu, když se někdo těsně vedle cyklostezky rozmáchl rukama. Brzdy zachránily několik srážek s chodci, kteří najednou vstoupili do cyklopruhu, či cyklisty, kteří se prostě najednou rozhodli zastavit. Člověk musí být na pozoru.

Včera ráno při tradiční cestě do práce jsem v části, kde mě od oné 6proudé silnice dělí 40cm bez zábradlí, dá se tam jet docela rychle a neštěstí je tak doslova na dosah ruky, přemýšlel nad tím, že dřív nebo později se mi nějaká nehoda přihodit musí. Vzpomínal na Ondrovo vyprávění o kamarádovi, který jezdí na kole po Londýně a několikrát ho tam už srazili. Říkal jsem si, že bych přecejenom tu helmu mít měl.

Cyklostezky jsou tu téměř všude. Občas ale je nějaký úsek na vaší trase bez cyklostezky. Máte na vybranou:

  • sesednout z kola a přejít danou část bezpečně po chodníku,
  • nesesednout, jet po chodníku a porušovat tak zřejmě zákony a přenést se přes ošklivé pohledy některých chodců
  • nebo pokračovat po silnici společně s auty.

Když vás cyklostezka zavede do pruhu pro auta a náhle skončí, intuitivně vyberete většinou volbu poslední. V jízdě pokračujete zvlášť když vám zrovna blikne zelená pro auta.

Přes tuhle křižovatku jezdím každý den. Nemám jí rád, protože není úplně přehledná. Blikne zelená. Minu první část křižovatky, která je klasická. Hned z ní začínám společně se silnicí, po které jedu uhýbat trochu doleva a dávám pozor, jestli náhodou někdo kolem mě nechce odbočit doprava do odbočky, která je tu v souvislosti s chybějící cyklostezkou dost nešťastně umístěná zvlášť pro lidi, kteří tu jedou na kole poprvé.

Kateřina tu jela poprvé včera a jen tak asi nezapomene na chvíle, kdy jí problesklo: "To auto se nějak približuje.", "Hlavně nesmím spadnout na hlavu." (nemajíc helmu). Naštěstí jí to bude připomínat jen pochroumané zápěstí. No pochroumané, bude v něm mít přes rok šrouby, které jí tam dají operativně v pondělí zároveň s tím, když jí to budou čistit. Teď to má v dlaze a dnes usnula až poté co jsme v noci byli znovu navštívit nemocnici a tam jí dali jiné prášky proti bolesti.

"Tut mir Leid." říká ve dveřích našeho přechodného domova taxikář s kyticí v ruce a vysvětluje Kateřině, že by nechtěl, aby na něj podala tresní oznámení, že by asi přišel o práci, že je taky cizinec... Kateřina odpovídá, že to teď nechce řešit, že nejdřív chce mít v pořádku ruku. Nutno říct, že hned zastavil a jal se volat záchranku, ale na druhou stranu co mu taky jiného zbývalo, když to jasně zavinil a dosvědčili to kolemjdoucí, kteří si pohotově opsali číslo SPZ, a moc si nedokážu představit co by asi cyklista musel udělat, aby za to na tom místě mohl on... Teď to dopadlo ještě "docela dobře", ale co když se to bude opakovat... Jasně, že léčení a bolestné půjde z jeho povinného ručení, ale skutečně má vyváznout jen s tím, že koupil kytku a vyjádřil lítost? V německých příručkách píší, že má člověk podat trestní oznámení v každém případě...

Pán číslo 1

Nedá mi se v téhle souvislosti nezmínit, že bydlíme u lidí, kteří připomínají pána číslo 1 z dnešního majkiiina příspěvku a tak když včera přišli z práce a zjistili co se stalo, tak nám udělali večeři - výbornou houbovou smaženici a bílkový dezert s plody jejich vlastní zahrádky.