Rád bych se vyjádřil k trochu nelítostnému boji mezi KDU-ČSL a TOP09 nejen mezi jeho příznivci tu na signály.cz.


Předně bych chtěl říct, že KDU-ČSL bude v parlamentu potřebovat TOP09 a TOP09 bude potřebovat KDU-ČSL. KDU-ČSL má teď namále, potřebuje každý hlas, aby se do PSP dostala. TOP09 se tam bezesporu dostane. I díky tomu, že nenese v názvu slovo "křesťanská" - budou jí volit i lidi, kteří by stranu, která má v názvu křesťanská nevolili z principu. Trochu paradox je, že TOP09 budou volit lidé, kteří jsou zklamaní z KDU-ČSL i když obrovskou část TOP09 tvoří právě bývalí členové KDU-ČSL.

Oddělení TOP09 od KDU-ČSL bylo podle mě velmi dobrým tahem. Jednak se KDU-ČSL stala vnitřně jednotnou. Druhak pokud se KDU-ČSL dostane do PSP bude mít "bývalé KDU-ČSL"=TOP09+KDU-ČSL dvojnásobný počet mandátů na prosazování části společného programu. Do značné míry díky lidem, kteří by nevolili stranu s názvem "křesťanská".

TOP09 má dle mého názoru výborně našlápnutý marketing, fakt smekám co všechno se marketingovému týmu TOP09 povedlo - tleskám - být jeho součástí, jsem na sebe hrdý, byla by pro mě z odborného hlediska čest pro TOP09 pracovat - fascinuje mě výborná práce s nově vzniklou komunitou a obrovským nadšením jednotlivců. Oceňuji zvlášť to, že TOP09 nevede negativní kampaň vůči ostatním stranám. Tady pro mě sbírá body i na úkor KDU-ČSL, která podle mě někdy až zbytečně ostře a hloupě upozorňuje na některé nedostatky TOP09.

V obou stranách jsou zajisté dobří lidé. Velké množství věřících. V obou mi ale nesedí jejich předsedové (teda teď u TOP09 nemyslím mediálního předsedu K. Schwarzenberga, ale pana Kalouska). Doufám, že TOP09 nerezignuje na křesťanské hodnoty i když je nemá psané v programu a nezůstane jen u odkazu na křesťansko-židovskou tradici podobně jako ODS. V tomhle má přednost KDU-ČSL, že to jasně dává najevo a je nemyslitelné, aby v této straně zůstalo bez odezvy, kdyby se někdo snažil propagovat potraty, eutanázii, šel proti církvím... Od politiků KDU-ČSL máme narozdíl od TOP09 právo vyžadovat prosazování křesťanských hodnot (teď myslím programově, vyžadovat to můžeme samozřejmě u všech politiků). Velice mě zklamalo video pana Šmuclera s logem TOP09, kde říká: "Jsem rád, že strana TOP 09 se liší od ostatních konzervativních stran typu třeba KDU-ČSL tím, že určitě nezpochybňuje právo ženy na potrat." (//www.youtube.com/watch?v=0W6XKBWk-lI). Byť pan Šmucler již za TOP09 nekandiduje, TOP09 se vůči tomuto videu, které stále na youtube je, nevymezila.

Bude zajímavé sledovat TOP09 dál, jestli bude následovat neúspěšně odštěpené strany typu Unie svobody či  strany, které měly vnést do politiky čerstvý vítr (ale moc se jim to nepovedlo) typu Zelení nebo se ustálí na českém politickém výsluní jako stabilní politická strana.

Jak už jsem napsal v předcházejícím článku, líbí se mi na TOP09, že se tak úporně snaží bojovat s našim státním dluhem, přestože mi úplně nesedí, kde chce škrtat (porodné, pohřebné) a kde naopak škrtat neplánuje (hazard). Chtěl bych jen upozornit na to, že KDU-ČSL má také poměrně rozumný ekonomický program i když ho tolik neakcentuje jako TOP09.

Každopádně oboum stranám přeji hodně úspěchů - TOP09 v boji s našim státním dluhem, KDU-ČSL v obhajobě křesťanských hodnot a podpoře rodiny.