Začnu pozitivně, neb si myslím, že vzato celkově: výsledky voleb jsou lepší než jsem čekal = KSČM s ČSSD nemají většinu, ani téměřvětšinu.


Největší pozitivum vidím v tom, že se pravděpodobně podaří sestavit nerozhazovačnou vládu, která nebude závislá na přeběhlících.

To pro mě převažuje 2 největší negativa voleb:

 

1, 

že se KDU-ČSL do PS nedostala (chybělo jí pouhých 30 000 hlasů). Jak jsem napsal v článku TOP09 v. KDU-ČSL, tak TOP09 bude potřebovat KDU-ČSL a naopak. V některých věcech bude hlas a hlasy KDU-ČSL v PS chybět. Myslím, že pauza KDU-ČSL prospěje (budou moci v klidu zanalyzovat situaci, obnovit síly...), neprospěje to ale ČR - obávám se, že se sice začne šetřit, ale ne vždy na úplně správných místech - na úkor jiných (neříkám, že by to KDU spasila, ale určitě by pomohla to posunout dobrým směrem) a nebude vůle pro to programově dělat něco s etickými otázkami a prorodinnou politikou (protože lidi si zvolili strany sic pro nepopulární opatření, ale jen v rámci ekonomiky). Rád bych se mýlil.

Reklama pro uživatele facebooku: skupina Věřím v návrat KDU-ČSL do PS

Reklama pro další volby: již na podzim budou strany znovu testovány v komunálních volbách.

Vzkaz pro voliče KDU-ČSL: váš hlas nepřišel nazmar, dali jste tak každý 100Kč této straně a zajistili jste jí podporu od státu pro její další fungování.A nedá mi to nepřidat pár slov C. Svobody: "Parlamentní stranou KDU-ČSL ale zůstává stále, neboť má své zastoupení v Senátu."

2, 

že Věci veřejné, strana Přímého Populismu (nepříjemná rozhodnutí nechají udělat přes internetové hlasování a oni budou čistí), bude mít takový vliv. Opravdu se jich bojím co s naší republikou provedou. Kolik tváří tato strana má? Její představitel Radek John dokázal 7 let žít 2 životy - tajit dceru svojí manželce, kterou podváděl. O PP hovoří se o podnikatelském záměru. Po oznámení výsledků voleb zaznělo v televizi: Ano, Kalousek je mezi dinosaury, ale s někým se domluvit musíme. (PP slibovaly svým voličům, že do vlády s dinosaury nepůjdou, tedy neříkali že nepůjdou s konkrétnimi stranami, ale s lidmi, tedy podle svého slibu by mohli jít do vlády s TOP09, ale bez Kalouska) Sliby chyby? iHned.cz: Věci veřejné mají jasno. Do koalice s Paroubkem ani Kalouskem nepůjdou


Určitě jsem také rád, že populismus ČSSD získal výrazně méně, než bylo odhadováno. Jsem také rád, že Jiří Paroubek nebude mít takový vliv na společnost v celé ČR.

Jestli můžu tipovat, tak za 4 roky posílí levice, konkrétně určitě ČSSD a KSČM. TOP09 a ODS oslabí kvůli prosazování nepopulárních (a nejspíš někdy nešetrných) opatření. Možná se do PS dostane nějaká nová levicová strana. KDU-ČSL se vrátí do PS. Spíš než za tip, tak za zbožné přání považuji to, aby Věci veřejné v příštích volbách nepřekonaly potřebnou hranici, nebo alespoň měly o dost méně hlasů než mají teď.

 

Na závěr: Zauvažujte, jestli byste se nechtěli do politiky zapojit (třeba ne hned, ale třeba za pár desítek let... jen na to potom nezapomeňte), což bylo jedním z hlavních poselstvím tohoto tématu měsíce na signály.cz.

 

Tak toliko snad pro nějaký čas ode mě o politice na tomto blogu a snad červen, který se na signály.cz bude věnovat trochu veselejšímu tématu Křesťan a hudba, bude trochu méně napjatý. :o)