Abych přispěl svým osobním názorem k tématu měsíce politika-volby, rozhodl jsem se napsat ke každé straně, která má teoretickou šanci se dostat do Poslanecké sněmovny, jedno subjektivní pozitivum a jedno subjektivní negativum. Určitě tak nezmíním vše, natož to nejdůležitější - nicméně pokud vám u některé strany bude něco chybět, budete s něčím nesouhlasit, můžete se vyjádřit v komentářích a nebo nejlépe podle této "šablony" napsat článek podobný. ;o)


Mám ještě jednu myšlenku na začátek - myslím, že je dobře, že křesťané nejsou koncentrovaní pouze v jedné straně, která má v názvu křesťanská, ale je také dobře, že tu máme jednu stranu která se nejen názvem ke křesťanství hlásí. Oboje mi přijde v naší společnosti hodně důležité.

+ I v ČSSD jsou zajisté slušní lidé, stranu netvoří jen předseda (i když to o mnohém vypovídá, neb si ho zvolili).

- Donebevolající populismus vedoucí k nezodpovědnému rozhazování

+ KDU-ČSL je jedinou stranou, která se nejen názvem, ale i dlouhodobým programem hlásí otevřeně ke křesťanství.

- Někdy mi přijde, že volební kampaň "To lepší v nás" je spíše "To horší v nich"

+ Díky KSČM se více mluví o minulém režimu, tak snad se díky tomu nezapomene, že ti lidé, kteří omezovali svobodu, věznili a týrali nejen aktivními křesťany... jsou stále mezi námi.

- Otevřeně se hlásí k režimu, který potlačuje svobodu a lidská práva... Asi se nemusím rozepisovat.

+ V čele mají nyní člověka, který se zdá být docela férový a slušný. Snad naděje pro českou politiku.

- Některé jiné osoby jsou přinejmenším kontroverzní.

+ Zeman je podle mě člověk, který říká věci na rovinu, je čitelný, neobrací názory a nemění manželky jak je to zrovna pro stranu nejlepší jako jeho levicový kolega Jiří Paroubek.

- Relativně malá strana složená z lidí jejichž kvalitou si nejsem zrovna jistý.

+ Dobrá strana pro obhájce rovnoprávnosti za každou cenu.

- Strana zelených na mě působí dost nekompaktním a nepředvídatelným dojmem

+ Určitě je u TOP09 nedocenitelná snaha bojovat se státním rozpočtem. Otázka je, jestli to není ukázka trochu jiné formy populismu a jestli se dá věřit jednotlivým heslům, které hlásají.

- Program příliš zaměřený na boj se státním dluhem na úkor ostatních témat. Úplně mi nesedí, kde všude chce TOP09 škrtat (porodné, pohřebné...) oproti tomu, že někde škrtat neplánuje (hazard).

+ Některé jednotlivosti z programu vypadají rozumně

- Jedna věta tady fakt stačit nebude. Populismus, falešná a zavádějící kampaň. Tahle strana na mě působí jako nějaký podnikatelský záměr. O přímé demokracii v podání věcí veřejných bych rád napsal v samostatném článku.

 

Závěrem bych chtěl přida ještě jednu myšlenku - totiž trochu odlehčit výčitku populismu jednotlivých stran. Podle nějaké studie je "politicky gramotných" cca 15% obyvatelstva (dle parretova pravidla bych řekl, že spíš 20;o). Tedy jen každý pátý člověk se dokáže zodpovědně rozhodnout pro volbu té které strany. Zbývajícím 80% se to musí vysvětlit trochu zjednodušeně (stále ale podle mě v mezích slušnosti).