Dneska jsme měli ráno setkání kolem projektu, kterému zatím pracovně říkáme "Biblické večery". Docela by mě zajímal váš názor. Předem díky za čas tomu věnovaný!

 


 

O co jde?

Ve všech větších městech jsou školy, fakulty, koleje a intry na kterých jsou stovky až tisíce lidí. Je statisticky zřejmé, že téměř na každé je poměrně velká skupina věřících lidí, kteří by stáli o to o sobě vědět. Především prváci, kteří přicházejí do neznámého města, by předpokládáme ocenili, kdyby poznali další lidi se kterými mají společnou tak důležitou věc jakou víra je.

Primárním cílem tohodle projektu je proto podnítit vzájemné poznání věřících (a hledajících) lidí, které spojuje studium (ať už místně či oborově). Sekundárně je to pak příležitost pro vznik nových společenství, prohloubení vztahu k Bibli a rozšíření nabídky vzájemné duchovní podpory osamělým věřícím a hledajícím.

Jak si to představujeme?

Na začátku příštího akademického roku - tj. v říjnu 2010 bychom chtěli podnítit, aby si tito lidé uspořádali Biblický večer na kterém by se sešli.

Biblický večer by mohl vypadat různě podle iniciativy jednotlivců - např. "Palačinková párty s Biblí", "Na čaj s Biblí", nějaký zajímavý film "inspired by Bible".. shodli jsme se jen, že by každý měl obsahovat 3 věci:

 

  1. prezentace úryvku/ů z Bible (četba, projekce, film, poslech..) a společná práce s ním (sdílení, rozjímání diskuze)
  2. společná modlitba
  3. seznámení (představení, neformální pokec)
Systém by měl být podobný jako třeba Noc kostelů, Kurzy alfa, Celonárodní čtení Bible. Tedy existoval by web, kde by byla představena tato základní myšlenka a mohli by se na něm hlásit jednotlivci, kteří uspořádají na své koleji, privátě, intru, škole nějaký Biblický večer. My bychom zajistili celorepublikovou kampaň, aby se o Biblických večerech vědělo a každý věděl, že v místě jeho studia asi něco takového bude a mohl se některého z večerů zúčastnit nebo i nějaký jednoduše uspořádat (nadhodili bychom pár "receptů" jak takový večer uspořádat). Dále bychom zajistili plakátky, které by si pořadatelé večerů jenom částečně doupravili a měli by kvalitně graficky zpracovaný plakátek. Atp.

Proč zrovna Biblické večery?

Protože nám to připadá prostě jako dobrý nápad. Slovo Boží je pojítko všech křesťanů. Doufáme, že každý křesťan má o něj zájem. Na pozadí je také to, že je prostě fakt, že často my mladí (ale nejen mladí) Bibli moc neznáme a je to potom příležitost zabít 2 mouchy jednou ranou... Navíc předpokládáme velké zapojení signály.cz - a tam se to dá krásně napojit na témat měsíce září Studium a následně v říjnu právě Bible. S Biblickými večery se nám také bude lépe hledat pochopení u kněží než třeba se "Společenskými večery". Rezonuje to také s přípravou na velké oslavy příchodu Cyrila a Metoděje 2013, ve kterých je tento rok zaměřený na Bibli, o čemž jsme se teda dozvěděli až v průběhu příprav, ale přičítáme to Boží řežii.

Co si o tom myslíte? Zapojili byste se?

Zajímal by mě váš názor na celý projekt.

Je relativně v ranných fázích (i když kořeny už má pár let zpátky a loni se podobný projekt neuskutečnil, protože na to nebyly časové kapacity). Například řešíme, jestli je vhodný název "Biblické večery" (suchý, ale výstižný jako Noc kostelů) nebo jestli by byl lepší "Biblický impulz" (zajímavější, se slovem "impulz" se dá docela dobře pracovat v kampani, ale zase hůř vypovídající o co jde dle mého názoru) a nebo nějaký úplně jiný...

Určitě by se hodilo ještě pár lidí do základního organizačního týmu, aby bylo při diskuzích více názorů a víc hlav prostě víc ví a má větší možnosti... A potom nejlíp v každém větším městě nějakého parťáka, který by distribuoval materiály a staral se o lokální kampaň.