Zaregistroval jsem v poslední době několik článků a diskuzí o facebooku jak na signály.cz, tak jinde - např. vasekpetru: Rok bez facebooku, na signály.cz existují společenství jak facebookových uživatelů, tak těch, kteří ještě světovému fenoménu nepodlehli. Proč tedy já tvořím část ze sítě 300 000 000 lidí?


Když jsem se registroval na facebook, tak spíš ze zvědavosti, tak jako do spousty jiných webových aplikací (z těch, které podobně jako facebook používám dodnes to byl např. gmail, skype (ten už teda používám jen příležitostně)). Prostě jsem zkoušel co je to za zajímavou službu a co se z ní vyklube.

Teď mi facebook slouží jako jednoduchý kontakt s lidmi, se kterými se nevídám a nemáme čas si mailovat. Ne, že bych sledoval všech těch víc jak 500 "přátel", docela důsledně si filtruju od koho příspěvky číst budu a od koho ne. Nezajímá mě ani to jestli jdou někteří spát nebo co měli zrovna k obědu, ale sleduju většinou lidi, kteří na facebook dávají zajímavé odkazy či myšlenky.

Už několikrát mi facebook pomohl jednoduše vyřešit různé věci díky tomu, že si to na něm přečetl někdo z mých "přátel" a zareagoval na můj dotaz (např. jsem sháněl narychlo partnerku do jedné lekce tanečních, nevěděl kde koupit v Brně vlajku Tibetu...).

Zatím jen zřídka využívám fotky, protože většinou fotky co mě zajímají se objeví na signály.cz, ale za to tady daleko častěji přicházím do styku s videem.

Je to pro mě taky trochu výzva z informatického hlediska - facebook je výborná platforma pro webové aplikace, která je snadno ušitá uživateli na míru tím, že se do ní relativně jednoduše zapojí i přátele uživatele. Např. jak by dopadly volby, když by volili pouze vaši přátelé - kdo koho volí? Zkusil jsem si založit stránku, která během pár dnů měla přes 100 000 fanoušků apod.

Je to pro mě taky trochu výzva z křesťanského hlediska - jak díky facebooku šířit evangelium. Teď se to snažím dělat alespoň tak, že se snažím sdílet odkazy na křesťanské články, propaguju zajímavé křesťanské stránky na facebooku...

Naprogramoval jsem též aplikaci, které přenáší Slovo na den ze signály.cz na facebook: Slovo na den ze signály.cz na facebook.com, takže se teď přes 200 lidem každý den objeví úryvek z písma mezi tím, co dělají jeho "přátelé" a když mají chvilku čas, mohou se zastavit a chvíli nad ním porozjímat.

Facebook je pro křesťanství velká výzva, když se na něm budeme otevřeně hlásit ke křesťanství, může to podnítit naše nevěřící přátele k přemýšlení. Nemusí to být ale zrovna stylem: "Jsem křesťan a kdo je víc?" se kterým se tu občas setkávám. Nedávno jsem se díval na zeď jedné skupiny shromažďující ateisty, vyjadřovali se tam někteří dost hrubě na účet křesťanů načež někteří jiné ateisté protestně odešli ze skupiny, protože se jim nelíbilo, že tam někteří nadávají na křesťany a zastali se nás, ač sami nevěřící.

A co vy? Proč (ne)používáte facebook?

(Komentáře jsem opět zablokoval, abych vás trochu popíchl napsat na toto téma článek na vlastní blog. Nezapomeňte mu přiřadit štítek tema:krestanske-weby;o)