Mám na vás prosbu. S kamarádem jsme dostali nápad využít facebook k tomu, abychom podpořili přečtení Bible za 1 rok a to konkrétně za rok 2010. Mám na vás pár dotazů.


A) Máte někdo zkušenosti s tím, že jste chtěli přečíst Bibli za 1 rok?

B) Máte někdo nějaké tipy, nápady či poznámky k tomu co by mohlo pomoci

  1. lidem, kteří se do toho rozhodnou jít v jejich odhodlání, aby toho během roku nenechali?
  2. jak docílit toho, aby se do toho rozhodlo jít co nejvíce lidí?
Máte někdo nějaké další tipy, nápady či poznámky?

Moje odpovědi

Abych se jen neptal, zkusím vykoupnout i mýma odpovědima na tyto otázky.

A) Spolu s Kateřinou jsme se rozhodli přečíst celou Bibli od začátku do konce po kapitolkách někdy loni o Vánocích poté co jsem pod stromeček Bibli dostal. Těžko se nám prokousávalo Mojžíšovýma knihama. Sáhodlouhé popisy o tom jak má vypadat oltář, spoustu věcí několikrát opakovaná, popisy sčítání lidu... Často jsme si říkali: "Co nám Bůh chce tímto říct?" A leckdy se nám do čtení nechtělo. Výborně však fungovalo to, že když se nechtělo jednomu, tak druhý zafungoval jako opora a přeci jsme si tu kapitolku přečetli. Dostali jsme se na konec Mojžíšových knih zhruba ve chvílích, kdy jsme se začali na signály.cz life probírat na večerních společných modlitbách Matoušovým evangeliem. Každý den si někdo danou část připraví, přečte si komentáře a po přečtení a chvilce rozjímaní o tom chvíli povídá a poté se přidají i ostatní s tím, co je na tom zaujalo, oslovilo nebo naopak co nechápu. Takže jsme v postupném čtení Bible přestali, protože vidíme větší smysl v těch společných modlitbách. Nebyl to tedy pokus přečíst Bibli za 1 rok, ale o něco podobného. Tolik tedy moje zkušenosti.

B) A ktěm dalším dvoum otázkám.

1, Myslím, že by mohl pomoci v odhodlání nějaký plán, aby se člověk neprokousával hned na začátku některýma těžkýma pasážema a nevzdal to kvůli tomu. Dál si myslím, že by bylo dobré, aby do toho člověk nešel sám, aby se s někým navzájem mohl povzbuzovat...

Našel jsem na internetu toto: http://shell.sh.cvut.cz/~sailor/vira/plan_cteni_Bible.pdf (via http://nautil.signaly.cz/0903/co-se-skryva-v). Je tam "rozporcované" vždy na každý den část Evangelia, listů, Starého zákona a většinou jeden žalm. Nemám s tím zkušenosti, ale myslím si, že by bylo fajn, kdyby třeba ty jednotlivé části spolu nějak souvisely a nebylo to rozpajcované takto příliš mechanicky... Možná by se šlo u části textů inspirovat katolickými lekcionáři.

Další zajímavý počin jsem našel přes google tady: http://www.cirkevusti.cz/plan-cteni-bible - je tam takový "Odškrtávací kalendář". Taky zajímavá alternativa. Napadlo mě k tomu udělat nějaký "herní plán", kde by se člověk posunoval a vždycky za nějaký ukončený celek by se něco stalo (třeba by se z nějakého společného účtu dalo něco na nějaké charitativní účely, nebo...).

Ještě prý existuje nějaká knížka tomuto věnovaná, ale nemůžu jí teďka nikde najít...

2, Využít potenciálu nejen signály.cz, ale i facebooku, zkusit do toho zapojit další média... (Pokud jste uživateli Facebooku, můžete podpořit vývoj aplikace Bible tím, že se přidáte mezi její fanoušky: http://www.facebook.com/apps/application.php?id=185024642892&ref=nf)

A teď je řada na Tobě! ;o)