Trochu bulvární titulek, pravda, ale je odpovědí na trochu nešťastně pojatý článek, který se tu o víkendu objevil ve výběru z blogů. No a když se říká, že něco je lepší než něco jiného, je potřeba také říct v čem.


V čem je tedy Facebook lepší než signály.cz?

  • Jsou na něm i nevěřící přátelé (kteří se moc na signály.cz neregistrují;-), na které bysme neměli zapomínat. (A tím je FB i vhodnějším místem pro prvotní evangelizaci.)
  • Jsou na něm přátelé ze zahraničí, kteří neumí česky a hůř se nám tak s nimi udržuje kontakt.
  • Podrobnější možnosti nastavení soukromí.
  • Vůbec lepší technické zpracování.
  • ...

A co teda signály.cz?

Předem by stálo za to říct, že před 2 lety, když jsme signály.cz připravovali, neštěkl v ČR po Facebooku skoro ani pes a nebýt jeho přeložení do češtiny minulý rok, byl by zřejmě pro čechy stále jedním ze zahraničních projektů, který používá jen pár internetových nadšenců a lidí, kteří mají přátele v zahraničí...

Nyní tu ale Facebook je a hravě plní některé funkce, které tu plnily signály.cz necelé 2 roky. Plní je dokonce technologicky přibližně 1000x lépe než signály.cz.

No a v předcházejícím odstavci je důležité to slovo některé. Jinak by samozřejmě bylo logické signály.cz zavřít a odhodit do sběru binárního šrotu. 

To co signály.cz oproti Facebooku nabízejí je například:
  • Křesťanské médium na kterém se mohou podílet všichni mladí věřící.
  • Prostor mladých věřících lidí, kteří se mohou přesvědčovat o existenci společenství církve, ve které jsou jejich vrstevníci, i když se v jejich okolí moc nevyskytují.
  • Nástěnka akcí, které mají přiblížit účastníky blíže ke Kristu.
  • Otevřený prostor pro nevěřící lidi, kteří tak mají možnost nahlédnout do životů mladých věřích lidí.
  • ...
Dá se tedy říct, že signály.cz nabízejí něco víc než Facebook a Facebook nabízí něco víc než signály.cz.

Nejlepší? Facebook + signály.cz

Z toho logicky vyplývá, že by nejlepší bylo, aby se Facebook a signály.cz spojily. Což je možné - viz Blog vývojového týmu a my se o to chceme pokusit v nové verzi signály.cz - JP2. Využijme to, co umí Facebook lépe a orientujme se na to co Facebook neumožňuje příliš dobře či vůbec (a podobně s dalšíma službama).

 


Reklama: K příležitosti 2 let od vzniku komunitního webu signály.cz bude svolána valná hromada signály.cz, o. s., na které by se měly vyhodnotit 2 roky fungování tohoto systému a případně upravit koncepci, jak by se signály.cz měly vyvíjet dál. Zváni budou i nečlenové sdružení. Bližší informace budou brzy k dispozici.


Je teda Facebook špatnej nebo ne?

Nedá mi to zopakovat, že téměř všechno se dá použít ke dvoum věcem - k dobru nebo ke zlu. Samozřejmě mohou být konstruované více k jednomu či k druhému, ale principiélně jde o to, jak se daná věc používá. Facebook tak může být špatný, když ho budete používat vy a ostatní lidi špatně - úplně stejně jako signály.cz. A naopak to platí taky - facebook může být dobrý, když ho budete používat vy a ostatní lidi dobře. Abych byl konkrétnější, tak např. mrhat časem můžete jak na facebooku, tak na signály.cz a je to špatné. Hlásat evangelium a být na blízku svým přátelům můžete jak na facebooku, tak na signály.cz a je to dobré.

Davovost

Jako téměř každá masově využitá věc i Facebook si prochází obdobím "vzdoru" některých lidí, kteří takzvaně nechtějí jít s davem. V menším měřítku jsem tohle zaznamenal i u signály.cz, ale to není to co jsem chtěl říct. Nikdy by pro něco neměl být argument - tohle dělá spoustu lidí, tak to budu dělat taky či naopak tohle dělá spoustu lidí, tak to proto dělat nebudu.

Doufám, že jste si všimli, že neříkám: běžte všichni na Facebook - stejně jako registrujte se na signály.cz. Úplně vpohodě si dokážu představit někoho, kdo není na signály.cz ani na Facebooku aniž by pociťoval, že mu něco schází - proto chápu lidi, kteří nemají potřebu se do podobných systémů registrovat. Registrovat by se měli pouze lidi, kteří od toho mají nějaká konkrétní očekávání (chtějí si psát touto formou s přáteli, kteří zde jsou; chtějí si založit jednoduše blog; chtějí komentovat blog někoho jiného; chtějí prozkoumat něco nového a zjistit jestli jim to něco může přinést...).

Jiné komunitní systémy

V současné době rozvíjíme spolupráci se slovenským křesťanským ziwhatem. Z křesťanských je ještě zajímavý MyChurch.org, který je podporován dokonce samotným facebookem a pokud jste na facebooku - můžete se do něj zkusit přihlásit aniž byste se do něj registrovali. Xt3, které se rozjíždělo loni na WYD v Sydney, není v našich končinách moc rozšířené.

Co se týče samotného facebooku - konečně i přímo na signály.cz je společenství lidí, kteří jsou na facebooku. A naopak. Na facebooku se můžete také stát fanoušky signály.cz.

To jenom tolik, abyste si nemysleli, že jsme nějak proti Facebooku či jiným komunitním systémům. Btw. téměř celý realizační tým na facebooku je. Podobně jako na twitteru. ;-)

Jiné křesťanské weby

S radostí vás také odkážu na weby jako je vira.cz, katolik.cz, Křesťan Dnes... Podobně se totiž setkávám s tím, že si někdo myslí, že jsou tyhle weby našimi konkurenty a že je nemáme rádi. Naopak - myslím, že se docela dobře doplňujeme. To že není vidět větší spolupráce je pak otázkou toho, že jsme jí nedokázali zrealizovat a nenašli jsme zatím nějaké vhodné řešení, ale i to se doufám podaří brzy změnit.

Komunitní weby obecně

Komunitní weby, systémy, sociální či společenské sítě - všechno to je na internetu relativně nová věc a my se s ní musíme naučit zacházet. Bude to bezesporu nějakej ten pátek trvat, proto buďme obezřetní, ale na druhou stranu zase nemějme z komunitních webů fóbii. Až budu mít po státnicích (udělám-li tedy zkoušku z angličtiny příští týden a budu k nim připuštěn - když na mě vzpomenete, nebudu se zlobit;-) možná publikuju nějaké články na toto téma, bude-li o ně zájem.