Chystám hodnocení provozu signály.cz za poslední rok. Jeden z bodů je ekumenismus. Je to pro mě jedna z nejsmutnějších kapitol na signálech.

 


Pohybuje se zde sice pár lidí mimo Katolickou církev, ale je jich tu nepatrně i vzhledem k poměru množství lidí v jednotlivých církvích.

 

Docela se jim nedivím, vzhledem k útokům na kohokoli, kdo vidí možnou jinou cestu ekumenismu než "navrácení ostatních církví do struktur Katolické církve" od jisté skupiny uživatelů.

Nicméně proč jsem se rozhodl napsat tenhle článek. Teď jsem si přečetl totiž článek od LaGabrielly: Věříme ještě v jednotu křesťanů? 

Kde se mi mimo samotného článku líbí danielův komentář, ve kterém píše: "Jestli u věřících-pěšáků, může začít přímo cesta k jednotě." Já jsem přesvědčenej že ano, dokonce jsem skoro přesvědčenej, že to jinak nepůjde. Totiž i současní "patriarchové" byli jednou věřící-pěšáci, a je jedno co říkají "patriarchové", když to věřící-pěšáci nežijí.

Je to běh na dlouhou trať, nejspíš se toho nedožijeme, ale i přesto věřím v jednotu (jak žitou, tak i formální). Vždyť Pravda je jen jedna, i když k ní vede podle mě spoustu cest. Abych vysvětlil co myslím pod pojmy žitá i formální - žitou myslím objevení Pravdy a žití podle ní; formální - to, že nebudeme tvrdit, že cesta druhého k Pravdě je špatná.

A abych se vrátil k signálům - když jsem o ekumenismu mluvil s jedním knězem, který mi říkal, že je potřeba být ve snaze o ekumenismus opatrný nakonec řekl něco ve smyslu, že vlastně kdo jiný, než dnešní mládež určí žití ekumenismu v budoucnu, což byl pro mě jasný signál, že za ekumeničností signálů mám stát neústupně, i když to bude hodně bolet (a ono to bolí, to mi věřte).

Totiž, když jsme loni na jaře šli do přetvoření signály.cz do podoby komunitního systému, byla to jedna z krásných věcí, která v té době zcela nejistý projekt, hnala dopředu. Na signálech se podíleli i nekatolíci. Vždycky když jsem někomu vysvětloval, proč ekumenismus, tak že nechci, aby se opakovalo něco, jako když jsem při cestě z diecézního setkání mládeže řekl spolufarnici, že Exit316 (na jehož prezentaci na setkání byla a strašně jí nadchl) nedělají katolíci a ona zareagovala, že jsem jí o tom úplně pokazil mínění a Exit316 se u ní zřejmě zařadil mezi věci, kterých se téměř štítí.

V letošním roce jsme zkoušeli propagovat signály.cz na sjezdu CB, BJB a KřSb v Havlíčkově Brodě (úsměvné je, že mně jako zaměstnanci ČBK neposkytli ubytování na katolické faře se slovy, že by si to museli ověřovat a že to se jim nechce a poskytli mě ubytování na faře církve bratrské:o) a v září na Sjezdu (nejen) evangelické mládeže, ale nechytli jsme se - nebude to teda zřejmě jen kvůli ekumenismu, ale i tomu, že jsme zřejmě špatně postupovali v koncepci propagace v jednotlivých církvích.

Nicméně v posledních měsících jsem se utvrdil v tom, že bych chtěl uspořádat konferenci mládeže o ekumenismu. Kterou bysme si uspořádali sami mladí a pozvali bysme na ní učené lidi, kteří by učili nás. Sešli bysme se tam z různých církví, diskutovali o praktických možnostech ekumenismu v tom co děláme. Třeba právě tady na signálech. Co si o tom myslíte?