Už 18. rokem se na území děkanátů Jihlava, Telč a Třebíč pořádají tři pravidelně akce - Podzimní přespolní olympijské (resp. po upozornění Českého olympijského výboru ne olympijské, ale "JiTTrO") hry v Kněžicích, Triděkanátní setkání mládeže v Lukách nad Jihlavou a pouť mládeže.

 


Cca 12 let probíhaly akce podle stejného scénáře a účastníkům se na nich líbilo a kdosi v jednom článku napsal tuším o tom Triděkanátku, že je to akce na kterou člověk půl roku vzpomíná a půl roku se těší na nový ročník. Sám si vzpomínám, jak jsem cca před osmi lety nemohl spát, když jsem měl jet druhý den na "olympiádu" jak jsem se těšil a bál se, aby mi ráno neujel autobus.

 

Nicméně doba se změnila a my jako organizátoři jsme se nepřizpůsobili, nechtěli jsme akci rušit i když už jí organizovalo téměř stejně lidí jako se jí účastnilo, někteří účastníci tam už jezdili buď ze setrvačnosti nebo aby nás podpořili a my při hodnocení řešili akorát to, že je to blbý když tam jezdí tak málo lidí a finanční ztrátu.

Letos jsme se rozhodli pro změnu všech tří akcí a zaměření se na JiTTrO hry do kterých jsme v jejich předvečer zařadili koncert Richarda Čanakyho. U pouti se změnilo místo, kam se půjde, u setkání se zrušila diskotéka a nahradila se večerem deskových her.

Nemohl jsem být na pouti, ale JiTTrO hry se podařily - hlavně díky tomu, že se podařila propagace a přijelo o hodně víc lidí než loni a tak jich bylo dostatek třeba na volejbalový turnaj...

Včera proběhlo setkání mládeže - řekli jsme si, že nebudeme čekat tolik lidí jako sem jezdívalo před deseti lety (cca 150-200) a tak jsme bali nadšení, že na přednášku kaplana vojenské policie, který vyprávěl o misi v Afghánistánu, a mši přišlo cca 50 mladých z blízkého i vzdálenějšího okolí a na večer deskových her jich zůstalo tak 35-40, byla tam příjemná atmosféra, všichni se bavili a postupně odsouvali svůj čas odjezdu domů.

Reklama: Pokud nechcete čekat na Večer deskových her za rok v Lukách, podívejte se v lednu do Třebíče na Festival her

No ale zpět z nostalgické vzpomínky na včerejšek ke smyslu tohodle článku. Chtěl bych podpořit odvahu věci měnit, i když už jsou dlouhou dobu zažité. Nestěžujte si, že na vaše akce chodí málo lidí a buďte je tomu uzpůsobte, něco změňte (třeba styl propagace s vypíchnutím něčeho, co je jiné oproti podobným akcím) a nebo se je rozhodněte zrušit či nahradit něčím jiným z čeho budete mít radost (potom z toho budou mít téměř určitě radost i účastníci)...