"Slibuju, že už nebudu usínat," říká mi o půl pátý (ráno) OndrejValka se kterým finishujeme brožuru, kterou jsme chystali pro prezentaci signály.cz biskupům na zasedání.
 

O hodinu později volám Bleskovi, který právě vstává, že už jí máme hotovou, že jí může začít tisknout a jdu si na 30minut lehnout, abysme se potom společně s Radkem vydali směr Praha, kde se má představení uskutečnit.
 
 

Všechno jsem připravoval v průběhu jednoho týdne, ale jak to tak bývá, nepovedlo se a až s pomocí hevera s katerzinou poslední večer dáváme dohromady komplet poté co jsem několik nocí po sobě moc nenaspal. Vyjádření P. Leoše Ryšky se nám podařilo sehnat až o půl deváté ráno, tak jsme jej vytiskli a vložili do brožury dodatečně.

Vkládal jsem do prezentace veškeré naděje na změnu mého momentálního stavu, kdy to prostě nezvládám a poslední dobou mi to již velice nepříjemně ovlivňuje osobní život a nezanedbatelně zdraví - poslední týden jsem jel docela likvidačním režimem. Poprvé jsem si zažil, že mě neposlouhaly nohy a při dobíhání šaliny jsem prostě nemohl běžet.

Prezentace se nám ale moc nepovedla. Bylo to i tím, že jsme prezentaci připravovali až po brožuře a dodělávali jí až v Praze, kde jsme si jí nestačili projet celou všichni čtyři dohromady (Vítek Zatloukal (ViZ), blesk, hever a já) v klidu a při prolítnutí už tam nebyl prostor pro korekce. Byli jsme též v časovém presu - 10minut není moc, navíc min. já jsem spíš zvyklý biskupy poslouchat, než jim něco říkat... Celkově na nás měli připravené půl hodiny, ale protože to bylo po poledni, tak chvíli trvalo než se zasedání zahájilo, Vítek Zatloukal musel trochu poreferovat o ActIv8 a Sydney a o půl třetí už jsme museli být sbalení a uvolnit místo zástupcům Ekumenické rady církví. Prezentace se přes 10minut krapet protáhla (s tím se počítalo), ale na dotazy pak zbylo jen 2,5minuty (které se taky samozřejmě protáhly). Ačkoli jsme měli připravené jak budeme jeden na druhého navazovat, nepovedlo se to a když jsem najednou stiskl mezerník a zjistil, že tam není jeden hlavní slajd s načrtnutou strukturou týmu signály.cz, o kterém jsem chtěl mluvit, nevzbudili jsme u biskupů asi 2x důvěru. Protože nám vypadly některé důležité věty, myslím si, že ani moc signály.cz nepochopili, pokud už je neznají od dřívějška. 

Nicméně biskupové byli velice vděční posluchači - všichni dávali bedlivě pozor a poskytovali dokonalou zpětnou vazbu - člověk hned viděl v jejich obličeji to, že nechápou, proč jim říkáme zrovna tohle, pokyvovali hlavou, když s něčím souhlasili či bylo vidět že to co jim právě říkáme jim přijde velmi zajímavé. Byly čtyři důležité okamžiky na které reagovali velice pozitivně:

  1. když jim hever vysvětlil, že komunitní systém je fenomén doby a že tudy vede moderní cesta předávání evangelia a jeden z nich to přibližně komentoval slovy "Je jasné, že je v tomto budoucnost, tudy musí vést další cesta."
  2. na to, že signály.cz nejsou virtuální komunita, ale reálné společenství lidí, kteří se setkávají a vysvětlili jsme jim, že ti mladí, kteří stojí za oknem přišli právě kvůli nim, že přišli podpořit naši prezentaci a při té příležitosti se setkají (Paďour to komentoval vtipně slovy cca "Jo to jsou vaši, já už si říkal, že je vyhodím" - neb nebyli 2x tiší (zvlášť když dělali mexickou vlnu) a trochu to tu prezentaci rušilo)
  3. když jim blesk ukázal, že signály.cz vyplňují výborně díru 13-30let v prostoru křesťanských médií
  4. na posledním bodu se shodli i zástupci ostatních médií a když jsem jim řekl, že jejich názory mají v připravených brožurách, téměř všichni hned začali listovat

Mají to tedy teď ve svých rukou a snad se brzy dozvíme jak se dohodli. Dnes jsem jim ještě posílal doplněk, který si nepřímo vyžádali svými dotazy a nebyl prostor a klid na ně zareagovat.

Když jsme vyšli ven, krátce jsme si prezentaci zhodnotili a šli za ostatníma, kteří už venku natáčeli spot - bylo jich asi 40 a vedle postával hlouček, které už to docela přestávalo bavit (přece jenom psalo se 2minuty a protáhlo se to několikanásobně), tak jsem se k nim přidal a trochu jsme povídali, neb mi nebylo 2x do zpěvu a náladu jsem měl pod psa. Přemístili se do hospody, kam za námi potom přišli i Ti co natáčeli spot. Cesta do Brna byla taková zvláštní, jel jsem sice s Radkem, ale nebyl jsem schopnej si s ním povídat, číst si, vybil se mi notebook, tak jsem nemohl ani pracovat, spát, prostě nic. 
 
 

O to příjemnější bylo, když jsem zjistil, že na mě na nádraží čeká moje Kateřina:o), která mě doprovodila do signály.cz life, kde nefungovala světla, tak jsem vešel do pokoje, kde svítila jen svíčka a v temnu jsem rozpoznal, že je kolem spousta jídla a v tom se vysypali z vedlejší místnosti zbývající a když majkiii řekla, že teď měli zařvat, tak zařvali: "Přepadení" a zpívat: "HejTi má narozeniny..." bylo to moc příjemný a já jsem zoufale nebyl schopnej nějak reagovat, protože jsem byl totálně mrtvej. Ve voku mi přinesli popkorn, že ho musím celý sníst, což jsem odmítl, načež Kateřina se nabídla, že mi teda kdyžtak pomůže a vzala si jednu kuličku. Tak že prej si musím alespoň nabrat pořádně zespoda. Tam jsem čekal, že bude popkorn spálenej, protože to se povedlo klukům, když ho zkoušeli udělat minule. Ale byla tam ladička. Zmínil jsem se totiž minulý týden při modlitbě, že ta moje zůstala v Melbourne. Tak mi to udělalo radost, protože jsem teď musel ladit pomocí notebooku. Najedl jsem se pořádně jako už dlouho ne (marně přemýšlím, kdy jsem pořádně jedl, asi minulou středu), což po dni, kdy jsem měl akorát ve dvě nebo tři hodiny ráno bagetu a půlku tabulky čokolády a k obědu malý buřtík s chlebem, docela bodlo. Majkiii dokonce upekla buchtu a připravila studený dort. Jo studený dorty, ty já rád!
 
 
Tam vlevo je ten dobrej dort, jo a Terezska udělala super pečivo se zapečeným sýrem a salámem;-) 

Poděkování a omluva

  • děkuju všem, kteří jste nás a tím sami sebe přijeli podpořit, zvlášť bleskovi, heverovi, frankiemu a foxovi, kteří to celé vymysleli a zorganizovali a zároveň se omlouvám, že organizace drhla - zvlášť když jste stáli u oken biskupů - tam vůbec nikdo nevěděl jak to bude probíhat, protože jsme do poslední chvíle ani nevěděli, jestli nás teda na ten dvůr pustí nebo ne, z okna vykoukli nakonec biskupové sami od sebe
  • Ondrovi Válkovi, který se mnou sázel celou brožuru až do ranních hodin
  • t-fish.net za trička zároveň s omluvou za to jak probíhala komunikace a že to bylo na poslední chvíli

Zbylo nám ještě několik triček, se kterýma teď přemýšlíme co udělat. Co byste navrhovali?