První velké zklamání přišlo hned při vykročení z letadla - nechodí se tu vzhůru nohama, jak všichni tvrdili. Je to prý ale výjimečně kvůli WYD, protože tu bude více lidí ze zahraničí a Ti si na to prý těžko zvykají. Takže teď prý musíte vzhůru nohama chodit vy. Škoda.


Čas

Časové pásmo je momentálně SELČ+8hodin. Tedy když my máme půlnoc, vy máte čtyři hodiny odpoledne. Když vstáváme, vy jdete spát.

Kupodivu na časový posun se asi díky letu podařilo zvyknout celkem rychle a nikomu to nedělá problémy.

Zima

Děti mají teď 14 dnů zimní prázdniny.

Po vystoupení z letadla mě nepřekvapila zima, neboť jsem si vezl zimní bundu a byl jsem za ní rád. Ne že by tady mrzlo (cca 10°C), ale přeci jenom o 24 hodin dřív jsem se potil v tričku v 30°C a chladil se zmrzlinou.

Ne že by se teda tady zmrzlina nejedla (Ba naopak - jí se tady docela hodně!), i když je zima, ale je to takové...

Není tady tak nezvyklý obrázek, že je na zastávce někdo v tričku a kraťasech a vedle něj někdo se zimní bundou a čepicí.

Co je ale horší, že tu nejsou ani v zimě moc zvyklí topit. Když se mi ráno po probuzení kouřilo od pusy, odvážil jsem se zeptat, jestli by nezapli topení. Teď už je tu jakžtakž (máme asi nějaký chladnější pokoj - v kuchyni je víc teplo), ale přesto teď mám na sobě mikinu a jsem navlíknutej do teplýho spacáku. Je to dobrá příprava na to, až budeme na Randwicku spát pod širákem.

Světové strany

Na jihu je teplo. Na severu zima. Že? Špatně! Jsme na druhou stranu od rovníku, takže australané se jezdí ohřívat na sever. Jasné, ale komu to hned dojde...

Východ a západ naštěstí zůstávají:-) I když je to tu zase vlastně naopak než v Evropě. Východ je tu vyspělejší než západ (hlavně díky příjemnějšímu podnebí).

Doprava

Jo, asi hodně lidí ví, že se tu jezdí vlevo. I my jsme to věděli, ale Zdeňka se hned při první jízdě hrnula za volant.

Když člověk trochu sleduje provoz, tak pořád má tendenci říkat pozor, auto v protisměru. Co je ale horší, že když chcete přecházet silnici, rozhlížíte se na blbou stranu (včera mě málem přejelo auto). Nebo čekáte na šalinu na blbé straně.

Nenechte se zmást, když vám někdo říká, že máte jít doprava a ukazuje doleva - můžete si vybrat - my jsme dali na ukazování. ;-)

Vtipné jsou vysvětlující značky: Red mean stop. (Červená znamená stůj.) na světelných křižovatkách pod semaforem.

Jsou tu zvykem parkovací místa pouze pro "uživatele" kostela či přímo pro kněze.

Jídlo

Jídlo tu není příliš odlišné od evropského. Teda alespoň v naší domácnosti. Holky říkaly, že měly včera k večeři nějaký papír, ale to si vaří sami;-) a mají plnou ledničku zvláštních marmelát jako borůvková s česnekem apod.

Včera mě zarazilo, že když jsem si chtěl koupit pomeranč, tak v přepočtu stál 20CZK a nevypadal nějak extra. (Průměrný plat tu mají v přepočtu cca 40000CZK)

Zajímavosti

Je tu běžné, že mají třeba v obchodním centru kapli.

Prakticky u každé farnosti katolickou školu.

Nejvíc jsem se smál, když jsem zjistil, že mají naopak i tlačítka na mobilu (červené tlačítko tam, kde mi máme zelené a naopak).

Takhle vypadá centrum města:

 

Tramvaje jezdí pouze rovně, na každé křižovatce je zastávka, kde můžete přestoupit. Nebo můžete nastoupit na starou tramvaj, která zadarmo jezdí dokola kolem centra každých 10minut.

Semafory pro hluché vydávají zvuky jako kdybyste hráli nějakou videohru.

Zvláštnosti

Lidé jsou tady hodně namixovaní - evropani, korejci, japonci, vietnamci, američani... a všichni se berou úplně normálně.

V domech se tu nepřezouvá - jako v americe. Vůbec je to tu hodně americe podobný, včetně třeba nepořádku v domě, kterej jim nepřipadá vůbec zvláštní.

Teď odbočím a vrátím se na chvíli zpátky do letadla: Věděli jste, že když brečí korejské dítě, zní to úplně jinak, než evropské?

Je jasný, že stromy i zvířata jsou tu krapet jiné. A zvířata vydávají o dost jiné zvuky.

Fotbal tu hrajou i rukama;-) (Našemu fotbalu říkají soccer)

Nemají tu moc psů.

Uprostřed města tu najednou narazíte na zcela přírodní park, kde vevnitř ani nevidíte baráky.

Na to, že je Melbourne přístavní město, nejí se tu ryby tolik třeba jako v Portugalsku;-) A ani to tu všude nesmrdí rybinou;-)

V kostele tu mají zabudované dva projektory připojené k počítači.

Určitě toho je ještě spousta, tohle je to, co se mi po dvou dnech tady vrylo do paměti.