I stalo se tomu tak, že jsem se dnes dostal k člověku, kterému je 88 a těší se na 90, protože podle statistik umírá po devadesátce jen málo lidí.


 

Nemluvím o nikom jiným, než o kardinálovi Tomáši Špidlíkovi, se kterým jsme povídali o spoustě věcích - od mozaiky ve Fatimské katedrále, přes to jak mu jeden lékař zachránil nohu (chtěli mu jí amputovat) tím, že mu prostě věřil, že si jí uzdraví sám svým organismem a jenom mu podával neškodné léky a nohu mu čistil, po našeho prezidenta Václava Klause. Nechyběla ani dávka humoru, kterou začal tím, že mě vyzkouší z katechismu a zeptal se na počet svátostí. Naštěstí jedna z mála věcí, kterou si z něj pamatuju a navázal:

Zeptali se malého Pepíčka: "Kolik je svátostí?" On odpověděl: "Už žádné, pan farář dal včera babičce poslední." :o)

Jsem rád, že člověk, který je tak plný optimismu se aktivně zabývá ekumenismem a říkal, že nejvíc na ekumenických konferencích má rád obědy - tam se totiž poznávají různé denominace především jako lidi a ne přes pečlivě připravované politické přednesy za pultíky. A u toho jsem si uvědomil jednu důležitou věc. Nechtěl bych, aby se tu na signály.cz (a vůbec kdekoli) lidé setkávali jako katolíci, evangelíci... ale především jako lidi. Jako lidi, kteří mají společnou jednu velice důležitou věc...

Dodal mi taky tak trochu ztracenou energii pro budování ekumenismu tady na signály.cz, neb se setkávám s odmítavým postojem jak mezi katolíky, tak protestanty. Kéž by signály.cz pomohly alespoň trošičku popojít všem církvím k jednotě.