...nebo Rus na signály.cz nebo Rus v .cz?

 


A, B i C jsou správně. Ano je tomu tak.

 

Nikdy bych nevěřil, že existuje někdo v Rusku, kdo sleduje Křesťanský magazín.

Připadalo by mi nanejmíň pravděpodobné, že by se na něj díval zrovna ve chvíli, kdy byl krátký spot o signály.cz.

Považoval bych za nemožné, aby ho signály.cz zaujaly natolik aby se přiletěl nechat autorizovat.

Jeho jméno je Maxim - více v jeho profilu.

Ne že by se teda do Česka přiletěl jen autorizovat, to už jsem se trochu nechal unést. Nicméně vzkaz dal vzkaz a dneska jsem poprvé viděl Ruskou občanku (ještě že to příjmení měli zopakovaný v takovým tom mezinárodním kódu v latince, jinak bych se musel rychle naučit azbuku:o) a zmáčkl tlačítko autorizovat. No ale to jsem vzal trochu moc rychle.

Maxim má Českou republiku jako koníček - byl tu poprvé před několika lety se zájezdem po Evropě asi na půl dne v Praze a tak se mu tu zalíbilo že se naučil Česky (a jak dobře!!!) a už tu byl podruhé na horách - z loňské návštěvy (která se z lyžování stala putováním po českých a moravských luzích a hájích) má v profilu fotky, ty z letoška a konkrétně z dnešní návštěvy Brna tam určitě brzo přibudou.

Dneska jsme chytli fakt pěkný počasí a po krátkém hledání na Zvonařce, kdy jsme si volali přes Rusko, abysme se našli jsme mohli vyrazit vstříc pěknému dni. Já se donutil trochu oprášit některé zajímavosti o Brnu - např. proč se zvony katedrály splaší už v 11 a ne až vpoledne, proč je křivá prostřední věžička na starý radnici, pověsti o Brněnském kolu a drakovi, něco z historie Petrova a Špilbergu. Tak pokuď nevíte proč je třeba na kostele sv. Jakuba jedna hambatá socha vystrkující pozadí směrem ke katedrále, přijeďte do Brna a já vás provedu;-)

Nejdřív jsme zašli do katedrály na latinskou mši - nějak jsem si nevšiml, že Maxim patří k pravoslavnému vyznání a tak to byla jeho první katolická mše. Tuším, že mají trochu jiné vyznání víry, tak jsem si uvědomil v průběhu, že by ho asi neměl zpívat, eucharistii nemohl přijmout... achjo, ta nejednota:-( Ale jsem rád, že to bere podobně jako já - hlavní je, že jsme křesťani.

Po mši jsme se šli podívat na expocizi Vita Christi, na které jsem sice už jednou byl, ale líbila se mi, tak jsem prohlídku absolvoval znovu. Docela mě překvapilo, že si mě průvodce pamatoval (Je to skoro jeden a půl roku!!!). Nutno říct, že jsem nelitoval - může za to především asi to, že jsme tam byli sami a tak výklad nebyl přerušovaný tím, jak si některé exponáty chtěli všichni prohlídnout a tak se muselo čekat než se všichni seskupíme a ztišíme v další místnosti. No a přiznám se, že jsem tam Maxima zavedl trochu kvůli hrdosti - je tam vystavené křídlo z anděla, který pochází z naší farnosti.

Při obědě (s česnečkou, kterou si Maxim speciálně vyžádal;-) jsme probrali i to co ho nejvíc překvapilo a co se mu na Česku líbí. Přiznám se, že to překvapilo i mě - prý jsme víc kulturní a slušnější než Rusové. Demonstroval to na příkladu svojí loňské cesty vlakem, kdy ho překvapilo že když vešla nějaká paní do kupéčka tak pozdravila a zeptala se jestli je tam volno. Kontroval to svědectvím rvačky dvou žen v Moskevském metru...

Přemýšlím, že jsem byl asi poprvé na věži staré radnice... přemýšlím, jestli mám na nás prásknout, že jsme neplatili... ale my chtěli, to jen v pokladně nikdo nebyl, tak jsme prostě šli... možná to byl taky důvod proč jsme tam byli sami...

No a na závěr jsme se proběhli na Špilberk, ze kterého je i naše jediné společné foto na důkaz o proběhnutí historicky první autorizace Ruského občana na signály.cz:

 Jo a víte jak se řekne rusky děkuji? СΠΑСЦБО [:spasíbo:] - tedy od "spasí Boh" => "spasí Bůh". Pěkné, že?