To bude asi neco jako doba ledova, prohlasil jsem a sledoval uvod ke kreslene pohadce, kterou prave pustili na obrazovky v letadle. Po chvilce korejskeho dabingu jsem prepl na anglictinu a v duchu si rikal, ze kdyz nic, tak alespon poslouchani te anglictiny bude k necemu.

 

Cela pohadka byla o tom, ze slon Horton chytil smitko na kvetinu. Jenze to nebylo jen tak ledajake smitko-byl na nem cely svet. A jediny Horton to vedel, ostatni zviratka si myslela, ze je blazen. Klokanice se dokonce rozhodla, ze tu kytku znici, aby Horton nepoblaznil jejich deti, a postvala proti nemu vsechna zvirata. On pred nema utikal a snazil se svet zachranit-umistit na bezpecne misto.

 

A ted mam v hlave chumel jednotlivych scen a myslenek. Tak snad to trochu pochopite.

 

Horton navazal kontakt s tim svetem tak, ze mluvil na kvetinu a zvuk se dostal skrz (asi) okap az k jednomu domu, kde bydlel Mej (nevim jak se to jmeno pise a jestli i ho dobre pamatuju). Ten s nim mluvil, ale ostatni mu neverili (az na jeho manzelku, i kdyz ta i o nem mozna taky trochu myslela , ze se zblaznil). Mimochodem mel 46 dcer a 1 syna. ;o)

 

Jednou kdyz mu uz skoro uverili, zacal Hortonovi predstavovat rodinu, pratele, cely svet. Manzelka ho zarazila s tim, ze si to Horton stejne nebude pamatovat a Horton hned zacal vsechny vyjmenovavat a rikat o nich vsechno tak, jak mu je Mej predstavil.

 

Kdyz zvirata Hortona uz meli v kleci, snazili se vsechny lidi na tom svete volat, aby je slyseli i ostatni zvirata. Tesne pred tim nez klokanice svet nicila, jeji klokane uslyselo ty hlasy (protoze v tu chvili vymyslel Mejuv syn jeste maly zlepsovak diky kteremu se protrhlo nebe a svet tak najednou slysela jejich volani) a svet zachranilo. Konecne i ostatni zvirata vedela, ze si Horton nevymysli a spolecne sla umistit svet na bezpecne misto.

 

Co se mi strane libilo, ze kdyz Hortona pustili z klece a dali mu susenku, vsiml si klokanice ktera najednou stala mimo dav a snad ji bylo lito co zpusobila a on za ni prisel a tu susenku ji nabidl.

 

A mel taky smysl ro humor - presne jak si predstavuju...

 

Bylo tam spoustu momentu, kdy slon musel pri zachrane prekonat sebe sameho ci svoje katastroficke myslenky...

 

Vzpominam si, ze kdyz jsem byl mensi, predstavoval jsem si, ze nas svet maji v rukou obrove a svet je pro ne jedna z hracek, ktera jim obcas spadne na zem (a proto jsou zemetreseni) a tak... Ted uz vim, ze je to cele jinak - svet je smitko na kvetine - vesmir je ta kvetina. A o tu celou kvetinu se stara slon Horton, aby se smitku nic nestalo. Chrani ji, kdyz se mu ji nekdo snazi znicit a moc rad si povida s lidmi, ktere ziji na smitku a chce, aby meli pekny zivot.

 

O svych myslenkach, ktere me napadaly v prubehu filmu a ted pri psani, rad podiskutuju nekdy po shlednuti tohodle filmu spolecne s vami.

 

Je, me to tak nadchlo a udelalo takovou radost... :o)

 

Nevite nekdo jak se ten animovany film jmenuje a jesti je cesky nadabovany?

 

Tenhle prispevek bych chtel nekomu venovat, nekomu  koho mam moc rad. Nekomu, kdo mi veri, kdo mi odpousti to, ze jsem clovek nedokonaly a veri, ze vsechno co delam ma smysl.